Irán hivatalosan leállította a 2015-ös többhatalmi atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését – közölte ma egy teheráni hírügynökséggel az ország atomenergetikai tanácsának egy jól értesült tisztségviselője.

Teherán a tervezett lépésről a múlt héten már értesítette a megállapodást aláíró hatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot. Az akkori tájékoztatás szerint a döntést egy évvel azután hozzák meg, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett az atomalkuból, és visszaállította a korábbi szankciókat Iránnal szemben. A nyilatkozó tisztviselő szerint ezentúl nem léteznek korlátok Irán számára a dúsított urán és a nehézvíz előállításában.

Teherán arra figyelmeztetett, ha a dokumentumot még jegyző hatalmak hatvan napon belül nem védik meg az iráni gazdaságot az Egyesült Államok szankcióitól, akkor Irán visszatér az urán magasabb szintű dúsításához. Az Európai Unió, valamint a brit, francia, német külügyminiszter azt közölték, továbbra is elkötelezettek abban, hogy teljesítsék az atomalkuban foglaltakat, de nem fogadnak el ultimátumot Teherán részéről.