Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) továbbra is szüksége van szövetségesekre az országos vagy helyi politikában, akkor is, ha nincs értékazonosság azokkal, akikkel szövetkezhet.

Az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen beszélt erről tegnap a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén. Azokra a bírálatokra próbált válaszolni, amelyek amiatt érik az alakulatot, hogy a Parlamentben az RMDSZ a baloldali-liberális kormánykoalíciót támogatja. Kelemen Hunor elmondta: szövetségkötések nélkül az RMDSZ elszigetelődne, szövetséget viszont csak azzal köthet, akit a választók küldenek az önkormányzati testületekbe és a parlamentbe. Kelemen Hunor úgy véli, „ez nem jelent ideológiai értékazonosulást, azokkal, akikkel ideig-óráig szövetségben vagyunk”.  

A Szövetségi Képviselők Tanácsának tegnapi marosvásárhelyi ülésének bevezető momentumaként átadták a szövetség 2018-as Ezüstfenyő díjait. Idén 24 erdélyi értelmiségi, közösségépítő személyiség részesült kitüntetésben.

A tegnapi SZKT szünetében tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor kijelentette, az RMDSZ kész együttműködni a Magyar Polgári Párttal az európai parlamenti választásokon, de nem fogadja el az Erdélyi Magyar Néppárt javaslatát, hogy alkossanak hárompárti választási koalíciót. Kifejtette: azt tudják ajánlani az RMDSZ-szel versenyző pártoknak, hogy jelöltjeik induljanak az RMDSZ listáján a május 26-i EP-választáson.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége tegnap állásfoglalást tett közzé az európai parlamenti választások tárgyában. A szervezet szorgalmazza a három erdélyi párt egyezségét, mely által a jelenlegi két befutó hely mellett egy harmadik megszerzésére is lehetőség nyílhat.