Tegnap is folytatódott a lej gyengülése, újabb történelmi mélypontra került az euróval szemben. A Román Nemzeti Bank egy eurót 4 lej 76 banin jegyzett, ami 0,17 százalékkal több szerdához képest.

Csütörtökön – munkaszüneti nap lévén – a jegybank nem közölt árfolyamot. Elemzők szerint a tegnapi gyengülés azzal áll összefüggésben, hogy csütörtökön nem volt kereskedés. Ugyanakkor az idén ez már a tizenegyedik történelmi mélypont a lej számára az euróval szemben, így a héten átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4 lej 70 banit is.

Elemzők nem tartják kizártnak, hogy az európai valuta akár a 4 lej 80 banit is eléri hamarosan. A lej idei gyengülését elemzők szerint több tényező idézte elő. Az egyik a kereskedelmi bankok aktíváira kivetett adó, amelyet a kormány tavaly év végén fogadott el anélkül, hogy konzultált volna a pénzintézetekkel. A bankárok követelték a rendelet hatályon kívül helyezését, de a Román Nemzeti Bank (BNR) is élesen bírálta a rendelet tartalmát. Elemzők szerint emellett az is rontja Románia hitelét a befektetők szemében, hogy még nem fogadták el az idei állami költségvetést, emellett az import és a folyó fizetési mérleg hiánya is gyorsan nő.

A kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) a jegybankra hárította a felelősséget. Rámutattak, hogy az árfolyam ellenőrzésére csak a nemzeti banknak vannak eszközei, és úgy vélték, hogy a 36,8 milliárd euró tartalék lehetővé teszi, hogy a BNR közbelépjen és megállítsa a lej gyengülését.