Megszüntette a bukaresti ügyészség a nyomozást az amerikai Bechtellel 2003-ban megkötött autópálya-szerződés eredeti példányának eltűnése ügyében. Az 5. kerületi vádhatóság tegnap arra hivatkozott, hogy a feltételezett bűncselekmények elévültek.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen jelenleg  két bűnügyi vizsgálat is folyamatban van a szerződéssel kapcsolatban ? közölte az Agerpres hírügynökséggel a vádhatóság sajtószóvivője. Livia Săplăcan szerint az egyik vizsgálat hivatali visszaélés gyanújával indult, és az észak-erdélyi autópálya tervezésére valamint megépítésére vonatkozó szerződésre, illetve az azt megelőző tárgyalásokra terjed ki. A másik vizsgálat az eredeti szerződést módosító okiratokat vizsgálja, ebben az esetben a gyanú hivatali visszaélés, illetve jogtalan haszonszerzés.

Mint ismert, a Brassó-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad nyomvonalon haladó 415 kilométeres észak-erdélyi autópálya megépítését eredetileg 2,2 milliárd euróért vállalta a Bechtel. Európai uniós támogatás és költségvetési források híján azonban az építkezés nem haladt, a felhalmozott adósságokért pedig az amerikai cég késedelmi kamatot és kártérítést követelt. Amikor mégis újrakezdték a munkát egy-egy szakaszon, a Bechtel a munkagépek felvonultatásáért is jelentős összegeket számolt fel. Maga a szerződésbontás 37 millió euróba került.

A román sajtó szerint az amerikaiakkal versenytárgyalás nélkül megkötött, az Európai Unió által hevesen bírált szerződés volt az ára Románia NATO-csatlakozásának.