Az oktatásnak szüksége van a politika támogatására, de a pártpolitikának el kell tűnnie az iskolákból. Az iskoláknak szakmai alapon kiválasztott vezetőkre van szükségük ? hangsúlyozta a kormány mai ülésén Dacian Ciolo? miniszterelnök azzal összefüggésben, hogy ma írásbeliznek a jelentkezők az iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségekre kiírt országos versenyvizsgákon.

Az írásbeli vizsga az érettségihez hasonló körülmények között, kamerával ellenőrzött tantermekben zajlik. A tanügyminisztérium által megszervezett országos versenyvizsga második szakasza október 17-e és november 17-e között lesz. Akkor az interjúkra, illetve a tisztségeket megpályázók önéletrajzának áttekintésére kerül majd sor.

Az első eredményeket november 18-án függesztik ki, óvásokat pedig november 21-23. között nyújthatnak be az eredményeikkel elégedetlen pályázók. A végleges eredményeket december 9-én teszik közzé.

Országszerte csak 6 500-an jelentkeztek igazgatói és 2 250-en aligazgatói tisztségre. Ez azt jelenti, hogy a tanintézmények 30-40 százalékában nem vizsgázik senki a vezetői posztokra. Hasonló ez az arány a magyar oktatásban is.

Arad megye sem kivétel, ahol sok olyan magyar vagy magyar tagozatos iskola van, amelyikben senki vállalja az igazgatói, aligazgatói feladatot.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása: