Elmaradt a szélsőjobboldali fordulat Franciaországban, mivel nagy meglepetésre a Nemzeti Tömörülés csak 3. helyen végzett az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulóján.

Miután az első fordulót fölényesen megnyerte, a Marine Le Pen által fémjelzett radikális jobboldali párt győzelemre számított, de a második forduló eredményeit összesítve 132-152 mandátummal kell beérnie. A vokscsatát a baloldali-zöld Új Népfront nyerte, de az urnazárás után közzétett felmérések szerint az abszolút többséget nem szerezte meg. 

A mandátumbecslések szerint a radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront 170-190 képviselői helyre számíthat a nemzetgyűlésben. Emmanuel Macron elnök Együtt pártszövetségének 150-170 mandátuma lesz. Eddig 245 képviselővel relatív többsége volt a parlament alsóházában. Emmanuel Macron államfő az európai parlamenti választások estéjén, június 9-én oszlatta fel a nemzetgyűlést, miután a szélsőjobb fölényes győzelmet szerzett.(forrás:euronews.hu)

Darvas Enikő/SRR