A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával folytatódik mától a június 17-én szóbeli képességpróbákkal indított érettségi. A dolgozatok digitális javítása miatt a román nyelv és irodalom vizsgán az idén érettségiző magyar tagozatos diákok kétszeres hátrányban vannak román társaikkal szemben, ezt két alkalommal jelezte alapos szakmai indoklás kíséretében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak (CNCD), amely megállapította, hogy a helyzet diszkriminatív, ám az oktatási minisztérium mindeddig nem hozott döntést az orvoslásra. 

A kétszeres hátrányos megkülönböztetés abból származik, hogy az idén érettségiző magyar diákok még a román társaikéval azonos tanterv és tankönyvek alapján tanulták a román nyelvet és irodalmat, valamint a vizsgakövetelmények is azonosak, a márciusi próbaérettségi minden eddiginél gyengébb eredményeiből pedig kiderült, hátrányosan érinti a magyar diákokat, hogy a korábbihoz hasonlóan nem olyan megyében értékelik dolgozataikat, ahol működik kisebbségi nyelvű oktatás.

A román nyelv és irodalom vizsgát kedden a reál szakosok számára a matematika, a humán osztályokban a történelem írásbeli követi, egy nap szünet után csütörtökön a választható tárgyból vizsgáznak az idei és korábbi végzősök, az utolsó írásbelit pénteken tartják magyar nyelv és irodalomból. Az előzetes eredményeket július 8-án teszik közzé, aznap délután lehet benyújtani az óvásokat, a végleges eredményeket július 12-én hirdetik ki.

Darvas Enikő/SRR