Két nappal a hatályba lépése előtt és mindössze egy héttel a kihirdetése után a pénzügyminiszter kénytelen volt elismerni, hogy a bürokrácia csökkentését célzó digitalizálás még több bürokráciát eredményezett volna.

A rendelet megkövetelte volna az áfa-köteles adóalanyoktól, hogy minden hónap ötödikéig ellenőrizzék és szükség esetén egészítsék ki az adóhatóság nyilvántartása alapján, automatikusan kitöltött áfa-elszámolást, illetve készítsenek jelentést az adókülönbözet indoklásáról. A rendelet súlyos bírságokat helyezett kilátásba mulasztás vagy tévedés esetére.

A vállalkozások és a mérlegképes könyvelők érdekképviselete tiltakozott az eljárás ellen. Kifogásolták, hogy a szabályozás tervezetét csupán formaságból bocsátották közvitára, indokolatlanul nagy terhet ró a vállalkozásokra, ráadásul nem is áll rendelkezésre elegendő adat az elektronikus áfa-bevallás előzetes kitöltéséhez, amíg be nem vezetik teljes körűen az országos informatikai rendszert, ami a jövő elején fog megtörténni.

A felzúdulásra reagálva a kormány úgy döntött, hogy 2025. január elsejéig az adóalanyok nem kapnak adateltérési figyelmeztetéseket, és nem is kell megindokolniuk az adateltéréseket.