Magyarország már nem ellenzi Mark Rutte NATO-főtitkári kinevezését – közölte a Reuters holland sajtóértesülésekre hivatkozva.

A hírügynökség jelentése szerint Szlovákia is a mandátuma végén járó holland miniszterelnököt támogatja Jens Stoltenberg utódjaként. Erről Peter Pellegrini szlovák államfő beszélt kedden.

Egy nappal korábban Rutte találkozott magyar kollégájával a szövetséges államok vezetőinek informális brüsszeli találkozóján, és Orbán Viktor ezúttal nem kérte fel a holland kormányfőt, hogy kérjen bocsánatot korábbi Magyarországgal kapcsolatos kijelentései miatt. A NOS és RTL holland médiahálózat emlékeztet: a gesztusa egyike volt annak a két feltételnek, amelyet Budapest támasztott ahhoz, hogy jóváhagyja Mark Rutte kinevezését a NATO politikai vezetőjének az októberben távozó Jens Stoltenberg utódjaként.

A másik feltétel az volt, hogy Magyarország ne legyen köteles finanszírozni az Oroszország elleni háborút, illetve ne kelljen csapatokat küldenie Ukrajnába. Ez a feltétel múlt héten teljesült a NATO-főtitkár váratlan budapesti látogatása alkalmával.

Klaus Iohannis román államfő márciusban jelentette be, hogy indul a NATO-főtitkári posztért. A védelmi szövetség politikai vezetőjének kinevezéséhez a 32 szövetséges állam egyhangú szavazata szükséges.