A Román Nemzeti Bank (BNR) a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra módosította az idei évre szóló inflációs előrejelzését, 2025 végére 3,5 százalékos pénzromlást jósol a jegybank – közölte tegnap az intézmény kormányzója.

Mugur Isărescu elmondta, hogy a februárban előrejelzettnél lassabb ütemben, de csökken az infláció, és várhatóan 2025 végén, 2026 elején a jegybanki célsávba kerül vissza. Arról is beszámolt, hogy az ikerdeficit miatt a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben.

A fogyasztói árindex alakulásáról szólva Isărescu párhuzamba állította Romániát Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal. Felidézte, hogy 2023 augusztusáig Románia volt a legkedvezőbb helyzetben a régióban, 16 százalékon tetőző éves inflációs rátával, ám tavaly ősz óta éllovasból az egész Európai Unióban a legnagyobb inflációt produkáló országgá vált az ország. 

A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy az ikerdeficit miatt, problémás Románia gazdasági helyzete. A magas költségvetési hiánnyal párosuló fizetési mérleghiány miatt a befektetők bizalmatlanok Romániával szemben, a kormány pedig magas kamatok mellett tudja csak finanszírozni az államháztartási hiányt.

rador.ro