Izraeli tankok hatoltak be Rafah keleti részébe hétfőn este. Az erről szóló palesztin beszámolókat később az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője is megerősítette.

A palesztinok arról számoltak be, hogy házakat robbantottak fel Rafah keleti részén és az egyiptomi határátkelőhely környékén, valamint harckocsitűz és tüzérségi lövedékek becsapódása hallatszott keletről. A palesztin tisztviselők értetlenségüket fejezték ki az izraeli hadsereg támadása miatt, mivel a hadművelet megindítása mintegy két órával azután következett be, hogy a Hamász terrorszervezet pozitív választ adott a tűzszüneti, illetve túszegyezményre.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, hogy az izraeli hadikabinet egyhangúlag úgy döntött, Izrael „folytatja a rafahi hadműveletet”, hogy katonai nyomást gyakoroljon a Hamászra a túszok szabadon bocsátásának és a háború más céljainak elősegítése érdekében. Hozzátették, hogy noha a Hamász javaslata messze áll Izrael követeléseitől, Izrael küldöttséget fog küldeni a közvetítőkhöz egy olyan megállapodás feltételeinek kidolgozására, melyek Izrael számára elfogadhatóak.

A fegyverszüneti tárgyalásokhoz közel álló amerikai forrás azt közölte a ynet portállal, hogy Izrael továbbra is támadást tervez Rafahban, de az Egyesült Államok elkötelezte magát annak megállítására. „Úgy tűnik, Izrael és Netanjahu nem jóhiszeműen folytatta a tárgyalások végső szakaszát” – közölte. A tárgyalásokon közvetítő William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója Katarból Egyiptomba utazik, és a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem utazik Izraelbe.

Joe Biden amerikai elnök telefonon erősítette meg hétfőn az izraeli miniszterelnöknek, hogy nem támogat átfogó katonai akciót Rafahban.

António Guterres ENSZ-főtitkár a rafahi hadművelet megkezdésekor ismételten felhívást intézett az izraeli kormányhoz és a Hamász vezetéséhez, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a megállapodás eléréséhez és „a jelenlegi szenvedés megállításához”. Emlékeztette a feleket, hogy a már többszörösen menekült palesztin civilek védelme kiemelten fontos a nemzetközi humanitárius jogban.

A palesztin polgári védelem közleménye szerint számos palesztin meghalt, többen pedig megsebesültek a Rafah elleni légicsapásokban helyi idő szerint kedd hajnalban – közölte a CNN. A rafahi kuvaiti kórház 11 halottról számolt be a Facebook-oldalán helyi idő szerint kedd hajnalban.