Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő este a Facebook-oldalán azt írta: úgy látják, hogy Moldova felkészülése kifejezetten jól halad, ehhez Budapest is hozzájárul azzal, hogy ötven leendő moldovai EU-s szakértőt képez ki az elkövetkezendő hónapokban.

A tárcavezető leszögezte: a csatlakozni kívánó országok teljesítményét egyenként és egyesével kell bírálni, így Moldova teljesítménye sem köthető össze más jelöltországéval. „Amennyiben a csatlakozási tárgyalások valós folyamata nem indul meg a hátralévő másfél hónapban, akkor a magyar elnökség legelején megtartják a tárgyalásokat indító kormányközi konferencia ülését” – tudatta Szijjártó Péter.

A Szabad Európa Rádió úgy értesült, Brüsszelben még azelőtt sort kerítenének a moldovai és az ukrán tárgyalások hivatalos megnyitására – egy ünnepélyes rendezvény keretében –, hogy július elsejétől Magyarország átvenné a soros uniós elnökséget. A diplomaták szerint a „tárgyalási kereteket” az EU tagállamai egyszerre tervezik elfogadni Moldova és Ukrajna számára.