Az Európai Unió klímaváltozással foglalkozó Kopernikusz programja és az Egyesült Nemzetek Szervezete ismét figyelmeztetett, hogy Európában kétszer gyorsabb a felmelegedés, mint más kontinensen, 2023 pedig az eddigi legmelegebb év volt a történelemben.

A Föld világnapja alkalmából kiadott jelentés szerint a klímaváltozás eddig több milliárd eurós kárt okozott Európának. Az ENSZ Nemzetközi Meteorológiai Szolgálata szerint a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák jobban érintették Ázsiát, mint bármely más régiót 2023-ban, számos ázsiai országban a tavalyi volt az eddigi legmelegebb év, a gazdasági és emberi veszteségek fő oka pedig az áradások és viharok voltak  – derül ki a szervezet jelentéséből.   

A Climatic Europa 2023 című jelentés megerősíti a felmelegedést a kontinensen és hangsúlyozza, hogy a klímaváltozás szélsőséges jelenségeket okozott Európában, mint amilyen a szárazság és a tarlótüzek vagy az áradások. Az Európát körülvevő óceánok hőmérséklete is rekord szintet ért el. Az Alpok gleccserei az elmúlt két évben térfogatuk 10 százalékát veszítették el. A hő hullámok Európa déli részének 41 százalékát érintették, az ennek következtében történt elhalálozások száma az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt és 94 százalékkal volt magasabb a megfigyelt kritikus övezetekben. Tavaly Európában 7 százalékkal több csapadék esett, mint a sokévi átlag, de ez nem enyhítette a szárazságot, mert leginkább ritka felhőszakadások voltak és a föld nem tudta eléggé elnyelni a nedvességet. A katasztrófákra vonatkozó nemzetközi adatbázis szerint az áradások 1,6 millió embert sújtottak és a klímaváltozás okozta gazdasági  veszteségek 81 százalékát okozták. A teljes gazdasági veszteségek értékét a szakemberek majdnem 13,5 milliárd euróra becsülték a szakemberek.