Románia „szilárdan” elkötelezett a NATO állandó alkalmazkodási folyamata mellett – írta csütörtökön Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán abból az alkalomból, hogy 75 éves “a történelem legerősebb és legfontosabb védelmi szövetsége”. Az államfő szerint a NATO-nak még nagyobb a jelentősége a jelenlegi nehéz körülmények között.

Az évforduló alkalmából rendezett külügyminiszteri találkozón Jens Stoltenberg főtitkár kijelentette: a közös védelmet szolgáló szerződés garancia az emberek biztonságára, a béke, a demokrácia és a jólét megőrzésére.

Európa egysége szükséges a biztonsághoz, de a kontinensnek szüksége van az Észak-Amerikával való szövetségre is, és fordítva – hangsúlyozta. A NATO nemcsak Európa biztonságát erősíti, a NATO révén az Egyesült Államoknak több barátja és szövetségese van, mint bármely más nagyhatalomnak a világon – emelte ki.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezési verseny idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. Magyarország, Csehországgal és Lengyelországgal együtt, 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz.

A NATO fő céljai között szerepel, hogy tagjai minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megvédése érdekében, és a bármelyik tag ellen irányuló támadást a szövetség összes tagja elleni agressziónak tekintenek.