Ünnepi hangulatban töltjük a következő néhány percet, hisz nagyhét van, ma pedig a Leonardo da Vinci remekművén is megörökített utolsó vacsorára is emlékezünk. Ez alkalommal szeretném felolvasni Dsida Jenő Nagycsütörtök című versének első három sorát.

„Nem volt csatlakozás. Hat óra késést jeleztek,
s a fullatag sötétben hat órát üldögéltem
a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön.”

Most pedig rátérnék a húsvéti jelképekre, melyek közül a bárány a legősibb; a Magyar katolikus lexikon szerint az Ószövetségben a zsidó húsvét eledele. Jézus Krisztus az emberiség váltságára jött a földre, ezért az Újszövetség az ószövetségi jelképekre, előképekre alapozva Isten bárányának nevezi Krisztust.

Egy másik jól ismert húsvéti szimbólum a tojás, amely a legrégebbi húsvéti eledelek egyike, az élet, valamint az újjászületés archaikus jelképe. A katolikus lexikon szerint amint a tojásból új élet kel, úgy támad fel Krisztus is a sírjából az emberek megváltására. Más felfogás szerint a tojáshéj az Ószövetséget, belseje az Újszövetséget jelképezi. Egyes feltevések alapján a tojások piros színével Krisztus vérére utalnak.

Nem feledkezhetek meg egy nagyon vitatott jelképről, a húsvéti nyúlról; a szokás eredetét a mai napig találgatják. Az egyik vélekedés szerint tévedésről van szó, ugyanis régen, egyes német területeken húsvétkor gyöngytyúkot ajándékoztak a tojásaival együtt. Mivel németül a gyöngytyúk nevének rövidítése és a nyúl neve nagyon hasonlít, valószínűleg összetévesztették a kettőt.

Szintén a húsvéti jelképek közé sorolják a barkát, a sonkát, valamint a locsolkodást is. Utóbbi arra a legendára is visszavezethető, miszerint vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat.  Nyelvi rovatunk mai részének vége felé közeledve érdemes felidézni azt a szabályt, miszerint az erős érzelmi töltettől függetlenül kis kezdőbetűkkel írjuk a nevezetes napok, ünnepek, történelmi események, időszakok nevét. Ez a nagyhétre, a húsvétra, a nagycsütörtökre, a nagypéntekre, a nagyszombatra, a húsvétvasárnapra, illetve a húsvéthétfőre is érvényes, az összetett szavakat természetesen egybe kell írni. Amennyiben húsvéti jókívánságot küldünk a szeretteinknek, ismerőseinknek, csak a mondat elején írjunk nagybetűt. Ferencz Melániát hallották, a Szövegkovács nevében is áldott húsvétot kívánok!

.