Tegnap Erdély-szerte megünnepelték március 15-ét, az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 176. évfordulóját. Több városban magyar színekbe öltöztették a nyilvános tereket, de az idén nem csak Székelyföldön történt ez, hanem Kolozsváron is magyar színű molinók diszítették a belvárost, de több épület és híd is magyar nemzeti színű díszkivilágítást kapott. Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a Cenken olvasható Brassó név betűi is magyar nemzeti színű megvilágítást kaptak. A fő megemlékezések Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon voltak, ott részt vett Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is. Kelemen Hunor arról beszélt a háromszéki városban, hogy a romániai magyarok mai nemzedékének kell a közösség szabadságát kiteljesítenie, Székelyföldet élhetőbbé, otthonosabbá tennie. A szabadság napján mérleget vonva megállapította: a közösség tagjai egyenként szabadok, a kommunista diktatúra megbukása után ez a szabadság kiteljesedett, de a közösség szabadságáért még harcolni kell. Kelemen Hunort hallják.

Az RMDSZ elnöke a nagyváradi ünnepségen is beszédet mondott, amelyben az idei választási évre is kitért. Ez szerinte egy egész évtizedre meghatározza a romániai magyar közösség sorsát. Rámutatott: a választásokon összefogásra lesz szükség ahhoz, hogy a magyarságot ne lehessen megkerülni az önkormányzatokban, a törvényhozásban és hallatni tudja szavát Európában. Az ünnepségeken részt vett Szijjártó Péter is. A magyar külügyminiszter elmondta, hogy minél erősebb az RMDSZ képviselete a hazai politikában, annál jobban lehet támaszkodni a szövetségre a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésében. Szijjártó Pétert hallják.

Szijjártó Péter azt is leszögezte, hogy Magyarországnak is érdeke, hogy Románia minél előbb beléphessen a schengeni övezetbe, Budapest ezért az európai uniós soros elnöksége idején is meg fog adni ehhez minden támogatást. Kitért arra is, hogy Románia részleges, repülőterein keresztüli schengeni csatlakozását kihasználva, és az RMDSZ kitartó szorgalmazása nyomán, a magyar kormány és a Wizz Air együttműködésével júniustól közvetlen légi járat fogja összekötni Budapestet és Brassót.