Március 14-én Budapesten, a Parlament kupolatermében, a Karmelita kolostorban illetve a Pesti Vigadóban adták át a magyar állami kitüntetéseket, amelyeket hagyományosan az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából vehetnek át a kitüntetettek. 

Több erdélyi, vagy erdélyi származású alkotó is a kitüntetettek között van, így Kossuth-díjban részesült Visky András, József Attila-díjas író, dramaturg. Az indoklás szerint értékes dramaturgi tevékenysége és írásművészete, különösen a diktatúra megaláztatásai közepette hitben megélt szeretet erejét, a megingathatatlan emberi tartás és a magyar identitás megőrzését például állító remekműve, a Kitelepítés című regénye elismeréseként kapja a díjat.

A Kossuth-nagydíjas Eötvös Péter Magyar Szent István Renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus székelyudvarhelyi születésű. A különféle hangszeres műfajok mellett az operairodalmat is kiemelkedő alkotásokkal gazdagító művészete, a magyar klasszikus zene nemzetközi rangját növelő és a kortárs zene tolmácsolása terén is példaadó karmesteri tevékenysége, korszakos jelentőségű életműve elismeréseként tüntették ki a díjjal.

Széchenyi-díjat kapott Pávai István székelyudvarhelyi születésű, Martin György- és Szabolcsi Bence-díjas népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja a magyar hangszeres népzene kutatása terén végzett kiemelkedő munkája, a hagyományos népi kultúra megismertetését is szolgáló, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként.

Kiemelkedő színészi, rendezői tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjban részesült Panek Kati, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színművésze.

Kiemelkedő színvonalú irodalmi – költői, írói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Szávai Géza író, műfordító, kritikus, a PONT kiadó főszerkesztője. Szávai Géza Székelyföldön, Küsmödön született, majd Kolozsváron tanult. Szintén József Attila-díjat kapott a székelyudvarhelyi Bálint Tamás költő, író, lapszerkesztő.

A nemzeti identitás erősödését elősegítő kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Sára Sándor-díjban részesült Püsök Botond filmrendező, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett.

Kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesült Ugron Zsolna, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Antal József, az Udvarhely Néptáncműhely táncművésze, koreográfusa és Lőwey Lilla nyugalmazott pedagógus, helytörténész, irodalmi szerkesztő, irodalomkutató.

A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az indoklás szerint a a magyar gazdasági életben betöltött kiemelkedő szerepe, valamint az erdélyi magyar kultúra és közösség támogatása iránt különösen elhivatott, sokrétű tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült Farkas Wellmann Endre József Attila-díjas költő, a Magyar PEN Club alelnöke, a Helyőrség.ma kortárs irodalmi és művészeti portál főszerkesztője.

Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Lakatos Mihály József Attila-díjas székelyudvarhelyi költő, író, műfordító.

Kiemelkedő történeti irodalmi tevékenysége elismeréseként Herczeg Ferenc-díjban részesült a dicsőszentmártoni születésű Pataki Tamás író.

(Forrás: kormany.hu,kolozsvariradio.ro)

Darvas Enikő/SRR