A Kolozsvári Rádió a Román Rádiótársasághoz (SRR) tartozó regionális közszolgálati rádióadó, amely románul és magyarul sugározza műsorát. 

Kezdetben, azaz 1954-ben négy tartománynak szóltak a Kolozsvári Rádió műsorai: Kolozsvár, Nagyvárad, Nagybánya és a Magyar Autonóm Tartomány dolgozóinak. Az 1968-as megyésítés után, és ma is 8 megyében hallható a Kolozsvári Rádió. Vételkörzete Közép-Erdély és Partium területe (Beszterce-Naszód, Bihar, Fehér, Kolozs,Máramaros, Szatmár, Szeben és Szilágy megyék), ahol körülbelül a Romániában élő magyarok 34 százalékához jut el. 

A Kolozsvári Rádió 1954. március 15-én 16 órától sugározta első műsorát, egy-egy órát román és magyar nyelven, önálló stúdióból. Ekkor még nem létezett külön magyar szerkesztőség, mégis sok jelentős magyar kulturális produkció született itt, ám később az akkori hatalom igyekezett fokozatoan csökkenteni a magyar nyelvű adásidőt. Ennek a csúcsa 1985 január 12-én következett be, amikor az egész stúdiót központi utasításra felszámolták, az értékes hangszalagokat őrző Aranyszalagtárt Jilavára, Románia leghírhedtebb börtönébe szállították át.

A romániai forradalom után, 1989 decemberétől ismét működik a kolozsvári rádió magyar nyelvű műsora, amely 2004 óta a nap 24 órájában hallható.