Katasztrofális a helyzet a Gázai övezet északi részén, ahol a becslések szerint körülbelül 300 ezer ember él elszigetelve gyakorlatilag segítség nélkül, mert a segélyszállítmányokból alig jut el valami odáig. 

A Világélelmezési Program arra figyelmeztet, hogy ha nem érkezik gyors segítség, mostantól rohamosan nő majd azok száma, akik éhen halnak. Máris egyre több olyan csecsemő és kisgyerek kerül kórházba, akiken nem tudnak segíteni az orvosok.

Az amerikai légierő a jordániaival közösen pár napja repülőgépekről is dob le élelmiszercsomagokat a gázaiaknak, de ez meg sem közelíti azt a mennyiséget, amely érezhető változást hozna a Hamász és Izrael között lassan fél éve dúló háború poklában szenvedő gázai lakosság helyzetében. A gázai tűzszünetről eközben továbbra is intenzív tárgyalások folynak. 

A sikertelen hétvégi kairói forduló óta az Egyesült Államok egy kiegészített és módosított megállapodástervezetet küldött minden érintettnek megfontolásra. Az amerikai és a katari diplomácia még nem adta fel, hogy tető alá hozza a túszok szabadon engedéséhez kötött hathetes gázai fegyvernyugvást legkésőbb a Ramadán kezdetéig, vasárnapig.

Darvas Enikő/SRR