Egy könyv általában 500 példányban jelenik meg, ritkán éri el az ezres példányszámot. A versesköteteket inkább 300 példányban adják ki. A hazai magyar nyelvű lapok naponta 5000 ezer körüli példányban jellennek meg, de van napilapunk, amelyik eléri a 8500-as példányszámot. A könyvet a családban bizonyára többen is elolvassák, számolhatunk példányonként 2-3 olvasóval. Hasonló lehet a helyzet a napi- és hetilapokkal, folyóiratokkal, illetve más periodikákkal is, azaz, naponta 15 ezertől 25 ezerig terjed az olvasók száma. Ehhez képest ma több mint 35 ezren olvasnak fel Lázár Ervin műveiből. Bátran kijelenthetjük: a mai nap sikerszerzője Lázár Ervin, ugyanis a mai – immár 16-ik Nemzetközi Felolvasómaraton – résztvevői az ő műveiből olvasnak fel, a világ kilenc országában. Immár tíz éve a Kájoni János nevét viselő Hargita megyei könyvtár szervezi a rendezvényt, s mint a rendezvényről kiadott közleményükben írják: „célja ráirányítani a figyelmet magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyek ma is aktuálisak, felfedezni benne mindazt, amit magunkénak érzünk”. A dokumentum szerint „idén is, akárcsak a korábbi években, Romániában, Erdélyben olvasnak fel a legtöbben, 15 megye számos települése csatlakozott a maratonhoz, valamint Bukarestben is felolvasnak. Határainkon túlról idén nyolc országban szólalnak meg Lázár Ervin művei: Magyarországon tíz vármegye számos településén olvasnak fel, többek közt a szekszárdi Garay János Gimnáziumban, ahol Lázár Ervin tanult és érettségizett”. Kárpátalján Ungváron, Szlovákiában Komárom, Dunamocs és Búcs csatlakozott a kezdeményezéshez, de felolvasnak a cseh fővárosban, Prágában, no meg Belgiumban, Svédországban, Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az esemény megnyitóját idén is, akárcsak a korábbi kiadások alkalmával a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a pár hete Cseke Gábor költő, író, szerkesztő nevét viselő teremben tartották, s az első felolvasók – ugyancsak a szokássá vált gyakorlat szerint – Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársai, a megyeszékhely kulturális intézményeinek képviselői és a Hargita Népe újságírói voltak.

A szervezők tájékoztatása szerint a mai nap folyamán „a felolvasó csoportok egymást váltják a könyvtárban, egészen 18 óráig várják az egyéni felolvasókat is”. Emellett felolvasnak Csíkszeredában a Városházán, a Csíki Székely Múzeumban, a város számos iskolájában, óvodákban és napközi otthonokban. Ezen kívül a megye és az ország számos településén csatlakoztak a felolvasáshoz, többnyire iskolákban és könyvtárakban, olvasóklubokban hangzanak el Lázár Ervin-szövegek. A szervezők szerint „sokan évek óta visszatérő felolvasók, a közös olvasás élménye, öröme számos közösséget megmozgat országhatárokon innen és túl.”

Az eddigi felolvasómaratonok szerzőinek névsora: Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és Babits Mihály. Idén hozzájuk társult Lázár Ervin is.

A könyvbarátok a felolvasómaraton révén közösségi élménnyé tették az olvasást. Ma minden bizonnyal Lázár Ervin a legolvasottabb magyar szerző, mert több mint 35 ezren olvasnak fel műveiből. De szintén ő lehetett a legnépszerűbb író az elmúlt napokban is, ugyanis ekkor válogatták a mai felolvasók a másokkal való megosztásra szánt szöveget.