Minősített emberölés kísérlete és okirathamisítás miatt vádat emeltek a fővárosi Polizu nőgyógyászati klinika egyik orvosa ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy életképes koraszülött csecsemőt halottnak nyilvánított, és több órán át megtagadta orvosi ellátását.

Az ügyben a bukaresti törvényszéki ügyészség indított büntetőeljárást.

Az ügyészek egy 2022-ben tett feljelentés alapján kezdtek el vizsgálódni az ügyben. Ennek előzménye, hogy 2019. április 24-én egy nő egy életképes kislányt hozott világra a Polizu klinikán a gyanúsított szülész-nőgyógyász felügyelete alatt. Az orvos spontán vetélésnek nyilvánította a szülést. Bár az újszülött „egyértelmű életjeleket mutatott”, és a személyzet ezt jelezte is az orvosnak, utóbbi közel 14 órán át indokolatlanul megtagadta az orvosi ellátás megszervezését – állítják a nyomozók, akik igazságügyi szakértői vizsgálatot is elrendeltek az ügyben.

Médiaértesülések szerint Florian Robe orvos ellen egy piteşti-i család tett feljelentést. Az édesapa elmesélte, hogy feleségénél komplikációk léptek fel a szülés során, ezért a Polizu klinikára irányították őket. Itt Florian Robe megvizsgálta a nőt, és úgy döntött, hogy abortuszt kell végeznie. Szülés után az orvos azt mondta a szülőknek, hogy az újszülött nem élte túl, a testet egy tálcára dobta, majd belehelyezte egy fedeles dobozba, amelyet egy zsákba rakott. Később egy asszisztensnő véletlenül hozzáért a lábával a zsákhoz, mire az újszülött elkezdett sírni, így sikerült megmenteni az életét. Az édesanya állítása szerint a kislányának súlyos egészségügyi problémái vannak.