Sorsforduló címmel interaktív emlékszoba nyílt ma a kutyfalvi Degenfeld-kastélyban az erdélyi nemesi családok kitelepítésének 75. évfordulóján.

A kiállítás két életformát állít szembe: az erdélyi arisztokrácia szokványos és kényszerlakhelyen zajló életét – közölte Kálmán Attila történész. A Pro Castellum Degenfeld Egyesület elnöke a Kolozsvári Televízió műsorában elmondta: a tárlat elképzelése, „hogy sokkoljon”, mivel célközönsége az a korosztály, mely keveset tud erről a korszakról. Ezért a Maros megyei kastély emeletén Biedermeier-szalon fogadja a
látogatót, akinek utána le kell ereszkednie az épület pincéjébe, ahol az egykori kényszerlakhelyet, pincelakást találja. Elmondta, a részben digitalizált kiállítás jelentős képanyagot is tartalmaz a régi szalonokról, de a nemesi családok kálváriáját, az 1945-1963 közötti időszak életképeit is bemutatja. A képanyag nagyrészét még nem publikálták, az a nemesi családok magántulajdonából származik. Gazdag hanganyag is tartozik a tárlathoz, a történelmi háttér bemutatása mellett visszaemlékezések is hallhatók.

A történész emlékeztetett: az erdélyi nemesi családok kilakoltatása egy 1921-ben kezdődött folyamat lezárása volt. Felidézte, 1949. március 2-án történt a kilakoltatás, melyet „hihetetlen gyorsasággal”, egyetlen éjszaka alatt hajtottak végre. Kálmán Attila emlékeztetett: az erdélyi nemesek körében két emigrációs hullám is volt, 1945-ben, illetve 1963-ban, amikor megszűnt a kényszerlakhely.

A kutyfalvi Degenfeld-kastélyban berendezett kiállítás szombaton 14 órakor nyílt meg. A tálatról a Degenfeld.ro honlapon és a Maros megyei kastély Facebook-oldalán kapható részletes információ.