Holnap este 6 órakor szintén a fővárosban, és ugyancsak a a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ közreműködésével nyílik meg a Dimitrie Leonida Műszaki Múzeumban a  Hosszújáratban – Gőzhajó-járatok Pest és a Duna-delta közöttnevű kiállítás.

Az elmúlt években a a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közösen a Liszt Intézet több kiállítást mutatott be Bukarestben és más romániai helyszíneken, amelyek a magyar közlekedés történelmének sarkalatos pontjait, illetve a romániai területekhez kapcsolódó eseményeit elevenítették fel.

A Hosszújáratban kiállítás Pest és a Duna-delta között közlekedő gőzhajó-járatok történetét mutatja be 1830-tól egészen 1990-ig.A kiállítás három tematikus, de kronologikus egységben épül fel a következő alcímek mentén: Korlátok lebontása, kapcsolatok kiépítése; A megszakítottság dinamikái; Szocialista különutasság, szocialista testvériség.

A tárlaton az archív felvételek mellett korabeli térképeket, menetrendeket, hajómodelleket és rövid filmhíradókat is megtekinthetnek. A kiállítás Bukarestben 2024. április 30-ig látogatható, ezt követően Szörényváron, Galacon és Tulceán nézhetik meg az érdeklődők.