Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Uniónak „fel kell turbóznia” védelmi ipari kapacitását a következő öt évben, hogy szembenézzen az Oroszország felől érkező fenyegetéssel – hangzott el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A katonai felszerelések közös beszerzése kulcsfontosságú pontja annak az európai ipari védelmi stratégiának, amelyet a következő hetekben mutat be.

Időközben sor került az Európai Unió közös katonai védelmi rendszerének első jelentős akciójára. Az EU a múlt héten aktiválta saját Vörös-tengeri védelmi és csapásmérő rendszerét, amelynek első szereplője egy német hadihajó. A Hessen cirkáló kedd este csapott le ellenséges célpontokra Jemenben, miután elhárította két húti drón támadását. 

Az elmúlt hónapokban az Irán által támogatott jemeni (húszi) lázadók a kereskedelmi hajók után ezúttal a tengeralatti kommunikációs kábeleket célozták meg. A támadások az Európát Ázsiával összekötő víz alatti kábeleket érték, ami komoly zavart okozott a két kontinens közti kommunikációban. A legnagyobb károkat az Arab-Öböl-menti országok, India és Kína szenvedik el.(euronews.hu)