A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága idén 9,3 milliárd lejes költségvetés fölött rendelkezik, ebből egy milliárd lejt a Plusz roncsautópogram finanszírozására fordít az intézmény – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Mircea Fechet.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a Zöldház programra kétmilliárd lejt, a kályhák roncsprogramjára félmilliárd lejt, a mezőgazdasági gépek roncsprogramjára szintén félmilliárd lejt, az iskolai Zöld hét megszervezésére szintén elkülönítenek pénzt a költségvetésből. Fechet közölte azt is, hogy a jogi huzavonák miatt korábban leállított, majd újraindított tavalyi Zöldház program sikeres pályázóinak teljes listáját is közölni fogja a hatóság, amint megjelenik az intézmény költségvetését jóváhagyó kormányhatározat a Hivatalos Közlönyben. Ezután pedig elindítják az idei évre szóló Zöldház programot is.

A miniszter tájékoztatása szerint 2024-2027 között kártalanítja az állam a védett természeti területeken található erdők tulajdonosait. Egymilliárd lejt irányoztak elő erre a célra, amiből idén 191 millió lejt fizetnek ki mintegy 1300 erdőtulajdonosoknak.