Lelőtték Spanyolországban azt az orosz pilótát, aki 2023-ban egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába szökött. Ukrán és spanyol médiajelentések szerint Makszim Kuzminov golyók lyuggatta holttestét egy mélygarázsban találták meg február 13-án a dél-spanyolországi Villajoyosa kisvárosában, nem messze Alicantétól.

A La Información című lap, amely elsőként számolt be a kivégzésről, úgy értesült, hogy a hatóságok két gyanúsítottat keresnek, akik autóval menekültek el a helyszínről. A gépkocsit később kiégve találták meg egy másik településen. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az expilóta ukrán útlevéllel, álnéven élt Spanyolországban. 

A pilóta tavaly augusztusban repült át Oroszországból egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába. Egy ukrán katonai repülőtéren szállt le, ahol a helikopter legénységének másik két tagját – ukrán beszámolók szerint menekülés közben – lelőtték. A pilóta a kijevi vezetéstől több mint 460 ezer eurót kapott tettéért. Az orosz állami televízió ősszel jelentett arról, hogy az orosz titkosszolgálat megbízást kapott a „hazaáruló” megölésére. 

A kijevi vezetés 2022 áprilisában jutalmakat tűzött ki működőképes orosz haditechnika átadására.