Ez az egyik legfontosabb következtetése az Economist Intelligence Unit 2023-ra vonatkozó éves jelentésének.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) 2006 óta évente jelentést készít a demokrácia állapotáról a világ országaiban. Az öt kritérium függvényében kapott pontszámuk alapján az egyes országokat négy csoportba sorolja. 

A rangsor élén Norvégia, Izland, Svédország, Finnország és Dánia áll. Az első hat hely közül ötöt az északi államok foglalnak el. Az egyetlen „kakukktojás” Új-Zéland, amely feljött a második helyre. Ezenkívül a rangsor első tíz helyezettje közül nyolc, illetve a 24 teljes értékű demokrácia több mint fele (15) Nyugat-Európában található. Az öreg kontinens nyugati része amúgy az egyetlen olyan régiója a világnak, amelynek az indexe javult 2023-ban. 

A globális demokráciaindexben Románia egy helyet javítva a hatvanadik, tíz hellyel lemaradva Magyarország mögött, amely 6 pozíciót javított 2022-höz képest. 

A világon a bizonyos fokú demokráciában élők aránya tavaly 45,4 százalékra csökkent a 2021-es 49,4 százalékról. Teljes értékű demokráciában a világ összlakosságának mindössze 7,8 százaléka él.