A beilleszkedési támogatás a garantált minimáljövedelmet és a családi pótlékot váltja fel 2024. január 1-vel – emlékeztetett Facebook-bejegyzésében a szociális tárca.

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) ebben a hónapban összesen 132,9 millió lejt utal ki a 209.856 kedvezményezettnek. 

Február 20-án, kedden azoknak a rászoruló személyeknek és családoknak utalják a támogatást (venit minim de incluziune – VMI), akik bankszámlára kérték az összeget, a többiek járandóságát február 22-étől kezdődően a hónap utolsó napjáig kézbesíti a posta. 

Simona Bucura Oprescu munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a támogatási program célja segíteni a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket és családokat a pénzügyi akadályok leküzdésében. A program ösztönzi az oktatást, hiszen a támogatásban részesülő családok iskolába járó gyermekei automatikusan megkapják a szociális ösztöndíjat is. Ugyanakkor ösztönzi a munkavállalást is, mivel a munkaképes kedvezményezettek automatikusan bekerülnek az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség (ANOFM) munkaközvetítő programjaiba, az iskolázatlanok pedig részt vehetnek a „Második esély” elnevezésű programban.