Kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából.

Ezt Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka jelentette be szombat hajnalban.
A városért véres harcok dúltak, pénteken azt jelentették, hogy 24 óra alatt 33 támadást hajtottak végre az oroszok.

A kivonulásra egy nappal azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ismét Nyugat-Európába utazott, remélve, hogy ráveheti országa nyugati szövetségeseit további katonai segítségnyújtásra.

Franciaország legalább 3 milliárd eurós további katonai támogatást ígért Ukrajnának 2024-ig – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron Párizsban aláírt kétoldalú biztonsági egyezménye során.

Ez a kötelezettségvállalás Franciaország korábbi, 2022-ben 1,7 milliárd eurós, 2023-ban pedig 2,1 milliárd eurós támogatásán felül érkezik majd Kijevnek. A megállapodás átfogó támogatást vázol fel Ukrajnának, amely a területi integritás helyreállítására, az Oroszországból érkező agresszió elrettentésére, Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásának támogatására és a NATO-val való interoperabilitás fokozására összpontosít – számolt be az AFP.

A közös sajtótájékoztatón Macron biztosította Zelenszkijt Franciaország megingathatatlan támogatásáról, hangsúlyozva hogy készek tartósan segíteni Ukrajnát. A francia elnök szerint kifejezetten pozitív, hogy egyre több ország támogatja Kijevet, megjegyezve, hogy az Egyesült Királyság és Németország már kötött hasonló megállapodást.

Péntek esti fejlemény, hogy Svédország nyitott arra, hogy modern vadászrepülőgépeket, konkrétan a Saab JAS 39 Gripen típusú repülőgépeket biztosítson Ukrajnának.

A müncheni biztonsági konferencián adott interjúban Pal Jonson svéd védelmi miniszter arról beszélt, hogy a lépésre a svéd NATO-csatlakozás után kerülhet sor, amelyhez már csak a magyar parlament jóváhagyó döntése szükséges.