A Nyugat egyöntetűen Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja felelősnek a börtönben, 47 évesen elhunyt Alekszej Navalnij haláláért.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: „Az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij tragikus haláláért. Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt. Ideáljaiért a végső áldozatot hozta”.
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint az orosz elnök „semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. Navalnij halála komor emlékeztető arra, hogy mit képvisel Putyin és rendszere”.

Az Európai Parlement elnöke, Roberta Metsola úgy kommentálta az orosz ellenzéki politikus halálhírét, hogy „a világ egy olyan harcost veszített el, akinek bátorságára nemzedékeken át fognak emlékezni. A demokráciáért folytatott küzdelme tovább él”.

A NATO főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg kijelentette: a moszkvai rezsimnek nagyon komoly kérdésekre kell válaszolnia az ellenzéki politikus halála kapcsán. Joe Biden amerikai elnök pedig azt mondta: Putyin komoly következményekkel számolhat.

Alekszej Navalnij Putyin elnök politikájának bírálójaként vált világszerte ismertté. 2020 augusztusában, egy szibériai út során idegméreggel támadást követtek el ellene. Németországi kezelése után visszatért hazájába, ahol azonnal letartóztatták korrupció vádjával. Utólag szigorúbbnál szigorúbb ítéleteket szabtak ki rá, összesen 30 év börtönre ítélték.

Halálának körülményei egyelőre nem ismertek. Az orosz hatóságok csak annyit közöltek, hogy a 48. évében járó ellenzéki aktivista börtönséta közben rosszul tett, majd a cellájába visszatérve elájult és életét vesztette. A tájékoztatás értelmében haladéktalanul mentőt hívtak hozzá, de az újraélesztési kísérletek nem jártak sikerrel.

Az állami RT médiaügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy a halált egy leszakadt vérrög okozta. Korábban a büntetés-végrehajtási intézményeket látogató bizottság azt közölte, hogy Navalnijnak nem voltak egészségügyi panaszai, és a hozzátartozóihoz sem érkezett ilyen értelmű kérelem. Viszont az elmúlt hetekben látható volt a folyamatban lévő perének bírósági tárgyalásán készült felvételeken, hogy Navalnij nagyon lefogyott, valószínűleg beteg volt.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Marija Zaharova külügyi szóvivő kifogásolta, hogy még a halottkémi vizsgálat sem készült el, de a Nyugat máris az ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolta meg Moszkvát.