Lemondott Novák Katalin magyar köztársasági elnök az államelnöki tisztségről, miután kiderült, hogy kegyelemben részesített egy pedifilbotrányban érintett, erdélyi származású személyt, K. Endrét, a magyarországi bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt korábbi igazgatóhelyettesét.

Novák Katalin tavaly áprilisban részesítette kegyelemben a férfit. A közvélemény egy, a magyar legfelsőbb bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelem végzéséből értesült február 2-án arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesének, akit korábban jogerősen 3 év 4 hónap letöltendő büntetésre ítélt a bíróság. A férfi másodrendű vádlottja, majd elítéltje volt annak az ügynek, amelyben a hatóságok szerint ő és felettese, a bicskei gyermekotthon igazgatója akadályozni próbálta az igazgató elleni eljárást, arra próbálta rávenni a gyerekeket, hogy hamis, a vezetőt felmentő vallomást írjanak alá.

A magyar ellenzék követelte az elnök és Varga Judit lemondását, aki volt igazságügyi miniszterként ellenjegyezte az elnöki kegyelmi rendeletet. Fordulatot jelentett az ügyben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön este benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén. Ez a fordulat jelezte, hogy Novák Katalin és Varga Judit kiesett Orbán Viktor kegyeiből. 

Az elnökasszony még elutazott Katarba és vasárnap még programja lett volna, de megszakította látogatását, hazatért, és bejelentette lemondását.  – Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak. (…) Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is. (…) Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek. Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről – mondta Novák Katalin. 

Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is. A politikus a döntését a Facebook-oldalán jelentette be arra reagálva, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondott megbízatásáról.

Novák Katalin a rendszerváltozás óta a második elnök, aki lemondott. Az első Schmitt Pál volt, aki 2012-ben a plágiumbotránya miatt kényszerült idejekorán távozni az elnöki posztról.