Bírósági per akadályozza a megszüntetett marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolt osztályainak önálló intézménnyé alakulását, így hiába foglalná bele az iskolahálózatba a marosvásárhelyi önkormányzat, a döntésnek nem lehetne érvényt szerezni – nyilatkozta tegnap az MTI-nek Tamási Zsolt.

A megszüntetett katolikus iskola volt igazgatója – aki jelenleg a Bolyai-gimnázium aligazgatójaként irányítja a felszámolt iskola osztályait – arra emlékeztetett, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat 2023. augusztus 31-én elfogadott határozatban  kezdeményezte a 2024-2025-ös tanévtől a katolikus iskola újbóli létrehozását. Az önkormányzati döntést a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon, és az újraalapítás egyik kezdeményezőjeként a római katolikus egyház is csatlakozott a perhez az önkormányzat oldalán. Tamási Zsolt rámutatott: a bírósági eljárás ideje alatt hiába hoznak bármilyen határozatot az iskola ügyében, az nem végrehajtható. Az igazgató ezzel a marosvásárhelyi képviselőtestület keddi ülésére utalt, amelyen az önkormányzati képviselők a megyeszékhely 2024/2025-ös tanévre szóló iskolahálózatáról szavaztak.

Az önkormányzat szándéka szerint a katolikus iskola osztályai a Bolyai Farkas Gimnáziumból kiválva önálló intézményként működtek volna a következő tanévtől, de a Maros megyei tanfelügyelőség után a Tanügyminisztérium sem támogatta a tervet. Így a tanfelügyelőség verziója került napirendre, amely az RMDSZ frakciójának támogatása nélkül nem kapta meg a kellő számú voksot.

Tamási Zsolt hangsúlyozta: a következő tanévre szóló iskolahálózatról a későbbiekben is lehet dönteni, változtatásokat eszközölni, erre a korábbi években is volt példa.