Egyértelmű politikai zsarolásnak tartja Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Financial Times által hétfőn közölt információt, miszerint Magyarország Ukrajna finanszírozásával kapcsolatos vétója esetén az EU úgy büntethetné a magyar gazdaságot, hogy megtagadná Magyarországtól az európai kifizetéseket. 

„Brüsszel azzal zsarol, hogy ha szuverén országként viselkedünk, akkor ők összekötik az ukrán kérdést a jogállamisággal, és Magyarországot nyugati pénzügyi blokád alá veszik. Ez Armageddon lenne, amit nem fogunk hagyni. Megvédjük Magyarország érdekeit. Minket nem lehet megzsarolni!” – így reagált Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Times hétfői cikkére, amelyben azt állították, hogy Magyarország vétója esetén az EU gyakorlatilag romba döntené az ország gazdaságát. 

A Le Point című francia lapnak adott interjújában arra a felvetésre, hogy az Európai Tanács egyik magas rangú tisztviselője a Financial Times közzététele után egyfajta cáfolatot adott ki, Orbán Viktor azt mondta: „ha a Financial Times közöl egy dokumentumot, amiben részletesen leírják a Magyarország elleni pénzügyi blokád és a velünk szembeni zsarolás forgatókönyvét, akkor biztosak lehetünk abban, hogy létezik ilyen”. Hozzátette: Brüsszel az elmúlt években ideológiai háborút vív Magyarország ellen, és folyamatosan zsarolni próbál.