Közeledett a magyar és az ukrán fél álláspontja – jelentette ki Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök irodavezetője a hétfői ungári külügyi csúcs után.

A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös érdeknek nevezte a jószomszédi viszony helyreállítását. Elmondta, hogy a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek a hétfői tárgyalások során. Hozzátette, hogy létrehoznak egy operatív munkacsoportot, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjon a kisebbségi kérdések végleges megoldására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megbeszélésen leszögezte: Magyarország elvárja, hogy a kárpátaljai magyarok visszakapják a 2015 előtti jogokat.

A magyar kormány, Magyarország álláspontja következetes: kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, jelentette ki Szijjártó Péter. „Elítéljük a háborút és azt szeretnénk, hogy minél előbb béke lenne. Ma délelőtt jártam az ungvári temetőben, ahol leróttam a kegyeletemet az áldozatok előtt” – tette hozzá.

Az ukrán–magyar külügyminiszteri tanácskozást követően Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője kijelentette, hogy Ukrajna erőteljes lépést tett Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója felé.