Alexandru Rafila abban reményekedik, hogy sikerült majd gyümölcsöző párbeszédet folytatni az egészségügyi szakszervezetek képviselőivel. Mint ismert ez utóbbiak a bérezésekkel kapcsolatos követeléseik nem teljesítése miatt februártól sztrájkba lépnének.

A Sanitas bukaresti szervezetének elnöke, Viorel Hușanu még januárban bejelentette, hogy a sztrájk oka a figyelemfelkeltés és kétségbeesés, mivel az egészségügyi dolgozók fizetése Romániában továbbra is a legalacsonyabbak között van, ugyanakkor az ágazat akut munkaerőhiánnyal küzd. Az Antena 3 televíziónak nyilatkozva Rafila vasárnap este azt mondta, hogy az egyes kategóriák béremeléséhez szükséges pénzügyi forrásokról már a múlt héten elkészítették a becslést, és ezt továbbították a miniszterelnöknek és a szakszervezeti képviselőknek is.

A legnagyobb béregyenlőtlenségek a kiesegíő személyzetet érintik, de szükséges az asszisztensek fizetését is megemelni. Az egészségügyi miniszter szerint az orvosok esetében próbálnak közösen olyan megoldásokat találni, hogy a bér vagy a béremelés teljesítménykritériumokon is alapuljon.

gov.ro