Hétfőn már hatodik napja folytatódnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás magas díjszabásai miatt a fuvarozók és gazdák által kezdeményezett forgalomlassító tüntetések. A közúti fuvarozók és a gazdák, illetve a pénzügyminisztérium között a tegnap délutáni tárgyalások során nem született megállapodás.

A tegnapi tárgyalásokon többek között a visszaforgatott nyereség adómentességére és az adóeljárások egyszerűsítésére tettek javaslatot a pénzügyminisztérium képviselői a közúti fuvarozók és a gazdák küldöttsége. A találkozón elhangzott, hogy a pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági tárca közösen dolgozná ki a helyi termelői tanúsítványok, illetve a mezőgazdasági és az élelmiszeripari beruházások jogi keretét, a szállításügyi minisztériummal partnerségben pedig az infrastrukturális beruházások jogi keretét. Kormányzati források szerint a fuvarozók és a gazdák küldöttségének olyan követelései is voltak, amelyekről a kormánynak egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal: különböző adókedvezményeket kértek, illetve el szerették volna érni, hogy mentesüljenek az üzemanyagok jövedéki adójának kifizetése alól. A fuvarozók és a gazdák küldöttsége a találkozón felvetette a gabonaárral kapcsolatos problémákat is, valamint kérte az igazoló dokumentumok nélkül elszámolható napidíjak megemelését. Ez utóbbi követelést a pénzügyminisztérium elutasította, arra hivatkozva, hogy kedvez az adóelkerülésnek.

‘Nem született megállapodás, nem találtak megoldásokat a követeléseinkre. A tiltakozásunk addig folytatódik, amíg a hatóságok be nem látják, hogy képtelenek ezt az országot irányítani. Az összes kérésünket az Európai Bizottságra és a helyreállítási tervre hivatkozva hárították el’ – idézi az Agerpres hírügynökség a mezőgazdasági termelők képviselőjét, Dănuţ Andruşt.

Mariana Enciu/SRR