A szél és hóviharok mellett többfelé okozott gondot a jegesedés.

A belügyminisztérium beszámolója szerint az éjszaka folyamán és a reggeli órákban közel kétszáz elhavazott járművet szabadítottak ki az ítéletidő által sújtott keleti megyékben.
Öt országút és 26 megyei út vált járhatatlanná. 28 kimenekített autósnak hátra kellett hagynia a hó fogságába esett járművét.
Lezárták a Botoşani megyei 29-es, a Bacău és Vaslui megye közötti 11A jelzésű és a Iaşi megyei 28A jelzésű országút bizonyos szakaszait. Ugyanakkor forgalomkorlátozást vezettek be a 7,5 tonnásnál nagyobb járművekkel szemben a 15D, a 24B és a 28-as országút több szakaszán.
Brăila és Galaţi megye több településén megszakadt az áramszolgáltatás. A vasúti és a légi forgalom különösebb fennakadások nélkül zajlik egyelőre, de a tengeri kikötőkben megtiltották a manőverezést az erős szél miatt.

Iaşi megye valamennyi oktatási intézményében, további hét moldvai megye több iskolájában szünetel a tanítás a havazás miatt – közölte a tanügyminisztérium.
A tanfelügyelőségektől kapott helyzetjelentés alapján összesített adatok szerint a kedvezőtlen időjárás miatt Bákó megyében 3, Botoşaniban 4, Neamţban és Brăilaban 6, Buzăuban 2, Galac megyében 7, Suceavában egy iskola nem nyitott ki a téli szünet utáni második tanítási napon.
A szaktárca ugyanakkor valamennyi szülő figyelmét felhívta, hogy a légúti fertőzések fékezése érdekében ne küldjék iskolába a gyermeküket, ha betegségekre utaló tüneteket észlelnek rajta.

Az oktatási minisztérium közleménye hangsúlyozza: az alapvető higiéniai szabályok betartásával és az osztálytermek tisztán tartásával, megfelelő szellőztetésével elejét lehet venni a hideg évszakban gyakoribb légúti fertőzéseknek.
Javasolják a gyakori kézmosást, kézfertőtlenítést (étkezés előtt, mosdóhasználat után, köhögést/tüsszentést követően), ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy köhögéskor, tüsszentéskor a könyökhajlatot vagy egy tiszta zsebkendőt kell használni, és utóbbit azonnal el kell dobni.
Ajánlott továbbá az osztálytermek gyakori és legalább 10 percen át tartó szellőztetése, a felületek tisztán tartása és fertőtlenítése; ugyanakkor kerülni kell a személyes tárgyak kölcsönadását, cseréjét.