„Egy új nap mindig új reményt ígér” – így hangzik a magyar rockegyüttes, a V`Motorock sikerszámának egyik sora.

A magyar ember az új esztendőtől is új reményt vár.

Az Úr 2024. évétől fokozottabban, mint az előzőektől, ugyanis ez a választások éve lesz. A számvetésnek és a jövő útjelzői lerakásának éve. A jövő kijelölése nem egyszerű, hiszen a világban hatalmas a zaj, kavarog a káosz, baljósak az előjelek. Háborúk dúlnak, szunnyadó konfliktusok izzanak a felszín alatt, vallási fanatizmus, az újmarxizmus kezdi ki a társadalmak immunrendszerét. A ráció hangját elnyomja a militarista hangzavar, a tavalyi év legszomorúbb megállapítása az, hogy ha eddig axiómának számított, hogy a háborúhoz pénz, pénz, pénz kell, mostanra kiderült, hogy a pénzhez a karvalyoknak háború, háború és háború szükségeltetik.

Mi, erdélyi magyarok megfogyatkoztunk, s egyre erőtlenebbnek tűnik az ellenérv: de törve nem! A év vége is hatalmas veszteséget hozott: itt hagyott bennünket modern irodalmunk legjelentősebb költője, korunk legszebb szavú társa, Kovács András Ferenc.

Sokan közülünk lemondóak lettünk, mintha csak azért lennénk a világon, hogy a múltunkkal együtt a jövőnket is elparentáljuk, elsirassuk. Három évtizeddel korábbi terveink szertefoszlottak, kiábrándultunk a mindenhatónak hitt politikából is, miközben a társadalmi összetartozás szövetét is folyamatosan roncsolták az évek történései.

Mégis szerencsések vagyunk mi, erdélyi magyarok: van amit számbavenni az elmúlt esztendők megvalósításai közül, építkeztünk és épültünk lelkileg is. Közösségünk is összezárt a gonosz eszmék, a törzsi konfliktusokra emlékeztető militarista cselekedetek előtt. Így jó reménységgel tekinthetünk előre, hogy megtart minket az Úr, hogy nem törli ki nevünket az élet könyvéből.

Mert egyedüli reménységünk Ő volt és maradt.

Ha pedig Isten velünk, ki lehet ellenünk? Talán csak mi magunk.

Mi magunk, ha feladjuk, ha nem érezzük át a közösségi cselekedet fontosságát, ha a választásokon nem bizonyítjuk a közösség erejét, ha nem teszünk meg mindent, amit meg tehetünk, ha már mindent nem is tehetünk meg, amit meg kellene tennünk.

2024 a jó reménység éve lesz vagy a letaglózó kudarcé lehet. Rajtunk múlik, hogy melyik lehetőség felé vezető utat választjuk!

Boldog új évet! Tartson meg az Isten, kedves Hallgató!