Jövő év márciusától a román állampolgárok is élvezhetik a schengeni tagság előnyeit, Románia megkapja a szabad mozgás jogát a légi és a vízi közlekedésben – jelentette be szerda este Marcel Ciolacu miniszterelnök.

„13 év után Románia végre a schengeni övezet tagja lesz. Megszületett az erről szóló politikai megállapodás!” – jelentette be Facebook-oldalán a kormányfő, aki szerint ezzel „exponenciálisan nő a konstancai kikötő jelentősége”.

A román belügyminisztérium politikai megállapodásra jutott az osztrák és a bolgár társtárcával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával történő kibővítéséről a légi és tengeri határátkelőkön keresztül 2024 márciusától. Ennek értelmében a reptéri és tengeri határellenőrzés feloldása 2024. március elsejétől megtörténik. A belügyminisztérium közölte azt is, hogy a háromoldalú politikai megállapodás értelmében a 2024-es év folyamán folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy Románia és Bulgária esetében a közúti és vasúti határátkelőknél is megszűnjön a vám- és határellenőrzés.

Boboc-Darvas Tímea/SRR