Romániában élnek a legkarcsúbb európaiak, ugyanis itt a lakosság csupán 9,4 százaléka túlsúlyos. Második helyen az olaszok vannak 10,7 százalékkal, majd a hollandok következnek 13,3 százalékkal. A túlsúly szempontjából a legrosszabb a helyzet Máltán, ahol a lakosság több mint egynegyede elhízott. Ez utóbbi szempontból második és harmadik helyett Lettország és Magyarország van – derül ki az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat adataiból.

A túlsúly általában a zöldségben és gyümölcsben szegény étrendhez társul, a napi szükséglet 5 adag. Mindemellett a román étrendben nagyon kevés a zöldség és a gyümölcs. Minél idősebb egy személy, annál nagyobb az esélye a túlsúlyosságra.

A 18-34 év közötti korcsoportban a túlsúlyosok aránya még csak 5-7 százalék, miközben a 65-74 év közöttieknél már 20 százalék ez az arány. Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az ország lakosságának 20,6 százaléka túlsúlyos. Az Egészségügyi Világszervezet szabályai szerint egy személyt akkor elhízott, ha a testtömeg-indexe (súlya és magassága közötti arány) meghaladja a 30-cat.

Túlsúlyosnak minősül ugyanakkor az a személy, akinek testtömeg-indexe 25 és 30 között van. Az európai országok különböző i intézkedéseket hoznak, hogy rábírják a lakosságot étkezési szokásai megváltoztatására. A hollandiai Rotterdam városa például megállapodott az egyik amerikai gyorsétterem-lánccal, hogy készítsen egy egészségesebb menüt is és azt aktívan reklámozza.