A képviselőház elfogadta ma a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek elkészítését és forgalmazását szabályozó törvénytervezetet, amely előírja a gazdasági szereplők számára, hogy egyértelmű és teljes körű tájékoztatást nyújtsanak a fogyasztóknak az ilyen lisztet tartalmazó élelmiszerekről.

A tervezet elfogadása mellett 170, ellene két törvényhozó szavazott, 41-en tartózkodtak. A projektet korábban pozitívan véleményezte az alsóház ipari, illetve mezőgazdasági bizottsága.

Az egyik elfogadott módosító javaslat megtiltja, hogy a hagyományos romániai termékek rovarlisztet tartalmazzanak.

A tervezet előírja ugyanakkor, hogy azokat az európai uniós termékeket, amelyek rovarlisztet is tartalmaznak, csak elkülönített polcokon lehet árusítani. A címkéken jól láthatóan fel kell tüntetni ezeket az összetevőket, függetlenül attól, hogy milyen arányban vannak jelen a termékben.

Az Európai Unió által idéntől engedélyezett új élelmiszereket (mint a lisztbogár lárvája, a házitücsök, a szöcske és a sárga lisztkukac) bármilyen formában tartalmazó termékek címkéin, közvetlenül az összetevők listája mellett ugyanakkor jól láthatóan azt is fel kell tüntetni, hogy ezek allergiás reakciókat válthatnak ki az erre érzékeny fogyasztóknál. Éttermek esetében az étlapon fel kell tüntetni, hogy használtak-e rovarlisztet az ételhez, és erről a vásárlót is tájékoztatni kell.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről, a szenátus már korábban elfogadta azt.