Tizenhetedik alkalommal szervezte meg múlt héten a Bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ a Román Parasztmúzeum Horia Bernea termében a Bukaresti Magyar Filmhetet. Az eseménysorozaton az elmúlt évben elkészült filmekből válogattak olyan alkotásokat, amelyek nemzetközi filmfesztiválokon elismeréseket szereztek, illetve eddig még nem voltak láthatóak a román fővárosban.

A Filmhét dokumentumfilmes programjában idén két sport témájú film volt.A Szarka Nóra rendezte Olimpiai álom Erdélyben című dokumentumfilm az 1940-es évekbeli téli olimpia megrendezésének előkészületeit meséli el. A film bemutatja a meg nem valósult erdélyi téli olimpia ötletét, a terveket és Borsafüredet, a még ma is álló létesítményekkel együtt. A Borsody István rendezte Ezüstcsapat című dokumentumfilm, amelyet a rendező jelenlétében vetítettek, az 1938-as franciaországi világbajnokságon ezüstérmet szerző, és érdemtelenül feledésbe merülő magyar válogatottról szólt, és arról, hogy az ötvenes években miért hallgatták el Magyarországon az 1938-as vb-ezüstöt, így nem csoda, hogy felnőtt egy korosztály, amelynek tagjai erről szinte semmit sem tudtak.

Szarka Nóra Olimpiai álom Erdélyben című dokumentumfilmjéről Bara Zsolt Csortos Szabó Sándort, a film producerét kérdezte.

Az Ezüstcsapat című dokumentumfilmről Bara Zsolt Borsody István rendezőt és Jártas Viktor operatőrt kérdezte. Borsody Istvánt hallják.