Utcai harcok dúltak Gáza városában , ahol a Hamász harcosai az alagutakból lesből csapnak le az izraeli csapatokra. Közben civilek ezrei próbálnak délre elmenekülni. Kevés az élelem és a víz . Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezet a „fertőző betegségek gyors terjedésével” néz szembe.

Nyugati és arab nemzetek, az ENSZ és a nem kormányzati szervezetek tisztviselői ma Párizsban gyűlnek össze egy konferencián, amely arról szól, hogyan nyújtsanak segítséget a civileknek a Gázai övezetben.

Emmanuel Macron francia elnök „humanitárius szünetet” szorgalmaz, és azt akarja, hogy a konferencia foglalkozzon Gáza növekvő szükségleteivel, beleértve az áramot és üzemanyagot.

Több mint 50 nemzet részvételét várják, köztük több európai országot, az Egyesült Államokat és olyan regionális hatalmakat, mint Jordánia, Egyiptom és az Öböl-menti országok – közölte a francia elnökség. A rendezvényen részt vesz Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök is, de Izrael nem képviselteti magát.

Megbeszélések zajlanak 12 túsz – köztük hat amerikai – lehetséges szabadon bocsátásáról, cserébe háromnapos humanitárius szünetet tartanának a harcokban – mondta egy forrás a BBC-nek, hozzátéve, hogy a nézeteltérés továbbra is fennáll a szünet hosszát és az északi helyzetet illetően.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította a szerinte „hamis pletykákat”, és kijelentette, hogy nem lesz tűzszünet „túszaink kiszabadítása nélkül”.