Klaus Iohannis államfő a közösségi oldalán közölt bejegyzésben, a bukaresti külügyminisztérium pedig közleményben üdvözölte az Európai Bizottság (EB) bejelentését, miszerint a testület javasolja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal.

Az elnök történelmi jelentőségűnek nevezte az értékelést, amely szerinte Ukrajna és Moldova átfogó reformtörekvéseinek „teljes mértékben megérdemelt elismerése”.

A külügyminisztérium (MAE) reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság javaslata nyomán még idén megszületik a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával, Georgia pedig megkapja a tagjelölti státuszt.

A külügyi tárca jelezte, hogy továbbra is támogatja a nyugat-balkáni tagjelölt államok integrációját, továbbá „érdeklődéssel vette tudomásul”, hogy a brüsszeli bizottság új növekedési tervet terjeszt elő a Nyugat-Balkánra vonatkozóan. Bukarest egyetértését hangoztatta a bizottság azon javaslatával, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával is, amint az ország eléri az ahhoz szükséges szintet.