November 4-19. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Kolozsváron az UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiválja. A Kolozsvári Állami Magyar Színház első alkalommal 2008-ban társszervezőként adott otthont a rangos eseménynek, majd legutóbb tizenegy év szünet után, 2019-ben volt házigazdája a nemzetközi vándorfesztiválnak.

Az idei fesztivál HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viseli annak apropóján, hogy tavaly decemberben volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg idén novemberben lesz a színház Stúdióterme átadásának 15-ik évfordulója.

Az Európai Színházi Unió (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) 1990-ben alakult Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia politikus, művelődésügyi miniszter, majd tanügyminiszter kezdeményezéseként. Az Európai Színházi Uniónak a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja, Tompa Gábort, a színház igazgatóját 2018 májusában az Unió budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választották, és a mai napig betölti ezt a tisztséget.

Darvas Enikő/SRR