Klaus Iohannis államfő a közös érdekek mentén való együttműködést javasolta Magyarországnak a Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel szerdán délután tartott közös sajtótájékoztatóján, amely a két közjogi méltóság budapesti találkozóját követte.

Iohannis arról biztosította Budapestet, hogy Bukarest elszánt a román-magyar párbeszéd és együttműködés erősítése mellett, illetve egyetért azzal, hogy több tartalommal töltsék meg a két ország stratégiai partnerségét. Iohannis úgy vélte, hogy a budapesti látogatása fontos jelzés a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére.

Románia azt akarja, hogy pozitív dinamikája legyen a két ország közötti párbeszédnek, amely az állampolgárok érdekeit szolgálja, nemzetiségtől függetlenül – mondta Iohannis. Leszögezte: Romániát nyitott, pragmatikus és kölcsönös bizalmon alapuló hozzáállás jellemzi ebben a kérdésben. – Határozottan hiszem, hogy kerülni kell az egyoldalú és vitatott gesztusokat. Mindkét félnek a fejlődés, az együttműködés jegyében kell tekintenie a kétoldalú kapcsolatokra, és meg kell keresnünk az összekötő elemeket és közös érdekeket, nem azt, ami szétválaszt – mondta Iohannis.

A nemzeti kisebbségek kapcsán Iohannis hangsúlyozta, hogy a magyarországi románok és a romániai magyarok a híd szerepét töltik be a két ország között. Hangsúlyozta, hogy egy kisebbségnek csak az állampolgárságot biztosító államának a felelőssége a kisebbségi jogok biztosítása.

A gazdasági és fejlesztési együttműködések kapcsán a román elnök újfent nyomatékosította, hogy a gazdasági együttműködést közös érdekű programok mentén kell megvalósítani, és ezek a programok nem diszkriminálhatnak etnikai alapon és nem korlátozódhatnak csak Románia bizonyos területeire. Ezeket a programokat a romániai és az európai törvények tiszteletben tartásával lehet csak működtetni, illetve a román fél jóváhagyásával – szögezte le Iohannis, aki lényegében megismételte Bukarestnek a magyar kormány kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programjaival szembeni fenntartásait. Megerősítette, hogy Románia támogatja egész területén a magyarországi gazdasági beruházásokat, illetve bátorítja a román vállalatokat is, hogy fektessenek be Magyarországon.

Iohannis megköszönte Magyarországnak a schengeni csatlakozás ügyében nyújtott támogatását, és korrekt partnernek nevezte ebben a kérdésben. A román államfő újságírói kérdésre az energetikai együttműködést, pontosabban a fekete-tengeri földgáz kitermelését, majd Magyarország irányába való értékesítését nevezte jó együttműködési lehetőségnek.

A magyar köztársasági elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindkettőnk számára fontos a nemzeti kisebbségeknek a helyzete, nekünk magyaroknak pedig különösen fontos az erdélyi magyarság sorsa, jelenje és jövője, ezért kiemelten beszéltünk erről, de szóba került Magyarország jövő évi soros európai uniós elnöksége, valamint a két ország közötti gazdasági, energetikai és közlekedési kapcsolatok kérdése is. A magyar köztársasági elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, miután román államfő legutóbb tizennégy éve tett hivatalos látogatást Magyarországon. Kiemelte: az a cél, hogy az egymás számára fontos szomszédos országokhoz méltó pragmatikus kapcsolatot alakítsanak ki Magyarország és Románia között.