Az izraeli konfliktus fokozódása miatt a Wizz Air törölte az Izraelbe tartó és onnan induló valamennyi járatát – közölte ma a légitársaság.A Wizz Air az érintett utasokat e-mailben vagy telefonos üzenetben értesíti a járattörlésekről, felajánlva számukra az átfoglalás, a pénzvisszatérítés vagy a szállás biztosításának lehetőségét – olvasható a légitársaság közleményében. Azoknak a turistáknak, akik utazási irodáknál vagy online platformon keresztül foglaltak jegyet, ezekhez kell fordulniuk a foglalási módosításokkal kapcsolatban.

Izraelben hadiállapotot hirdettek szombaton, miután a Gázai övezetből rakéták tömegét lőtték az ország déli és középső részére, és több fegyveres hatolt be izraeli településekre. Ezt megelőzően a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője bejelentette, hogy elindították az Al-Aksza Vihar hadműveletet, és rakéták ezreit lőtték ki Izrael felé.

A Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége szombaton arról tájékoztatott, hogy Izraelben megközelítőleg 900 romániai állampolgár – többségükben zarándokok – tartózkodik, és egyikük sem sérült meg. A külügyminisztérium vasárnap tájékoztatott, hogy a szombat este felállított válságstáb nyomán vasárnap estig összesen 245 román állampolgárt szállítottak haza Izraelből.

A külügyi tárca arról értesíti az állampolgárokat, hogy a válságstáb állandó kapcsolatban áll Románia tel-avivi nagykövetségével, a ramallahi román képviseleti irodával, valamint az Európai Unió izraeli küldöttségével, és készen áll támogatást nyújtani a konzuli segítséget kérő román állampolgároknak. A minisztérium ismét felhívta az Izraelbe készülő román állampolgárok figyelmét, hogy halasszák el utazásukat, illetve figyeljék az országgal kapcsolatos utazási figyelmeztetéseket.

Taylor Brandon/Unsplash