Ma két jeles dátumról fogok beszélni: október 1-jén volt az idősek világnapja, tegnap pedig az állatok világnapja. Bár számos ellenpéldát találunk az interneten, a helyesírási szabályzat szerint mindkét megnevezést kisbetűkkel írjuk.

A szépkorúakat ünneplő világnap története 1991-ig nyúlik vissza: az ENSZ közgyűlése abban az évben döntött úgy, hogy ily módon is felhívja az emberek figyelmét a méltóságteljes idős korra. Közben eszembe jutottak a kék zónák, amelyekről a világutazó újságíró, Dan Buettner írt először A hosszú élet oázisai – Földünk kék zónái című könyvében.

Azt kutatta, hogy hol élnek az emberek a legtovább, és minek köszönhetően érik el a százéves vagy annál idősebb életkort. Öt ideális helyszínt talált: a Földközi-tenger második legnagyobb szigetéről, Szardíniáról, a Japán legdélibb csücskében fekvő Okinawa-szigetről, Costa Rica Nicoya félszigetéről, a görögországi Ikária- szigetről, illetve az Egyesült Államokban lévő Loma Lindáról van szó, ahol a Hetednapi Adventista közösség központja található.

Buettner megállapította, hogy a kék zónák lakóinak étrendje tápláló, egészséges ételekben gazdag, és kevés az állati eredetű táplálék. Ugyanakkor az ott élők rendkívül fontosnak tartják a családi köteléket és a testmozgást, legtöbben még idős korukban is fizikai munkát végeznek, illetve sportolnak.

Egyébként néhány éve olvastam az Ikigai – A hosszú élet japán titka című könyvet, amely érdekes kérdéseket boncolgatott, egyebek között a japán kultúrában ismert ikigai főnév értelmét kutatta. Legismertebb jelentése: az élet értelme. A már említetett Okinawa-szigeten úgy értelmezik, hogy az ok, ami miatt nekivágsz a napnak. És ez nem más, mint a szenvedély, ami előre viszi az életet. Mi vajon miért kelünk fel minden reggel? Mi hajt minket előre?

Most pedig rátérnék az állatok világnapjára, amelyet minden év október 4-én, Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napján tartanak. Jó alkalom volt arra, hogy elgondolkodjunk néhány állatnév helyesírásán. Itt főként a gólyára, a bivalyra, a papagájra, illetve a karvalyra gondoltam. Melyiket írjuk j betűvel és melyiket ly-al? Önök azonnal tudnának rá válaszolni?