Az RMDSZ egyes javaslatait figyelembe véve fogadta el tegnap a kormány azt a törvénytervezetet, amelytől az előirányzottnál jóval magasabb államháztartási hiány csökkentését reméli. A tervezetet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással, parlamenti vita nélkül akarja életbe léptetni a héten a Marcel Ciolacu vezette kabinet. Ezt csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a törvényhozás.

A kormányfő szerint a jelenlegi adókedvezmények évi 75 milliárd lejtől fosztják meg az államkasszát, az adóelkerülés pedig további 150 milliárd lejtől. Ezek összesen a bruttó hazai termék (GDP) 15 százalékát teszik ki.

Ma 18 órától tartják a képviselőház és a szenátus együttes ülését, amelyen a kormány felelősséget vállal a költségvetési hiányt csökkentő csomag törvénytervezetéért. A kormányszóvivő tegnapi beszámolója szerint a tervezet nem tartalmazza már azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 2,5 százalékánál többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra, illetve már az sem kötelező számukra, hogy összevonják az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeiket.

gov.ro