Marcel Boloș pénzügyminiszer szerint az Európai Bizottság felfüggesztheti a Románia által igényelt kifizetéseket a kohéziós alapokból és a helyreállítási tervből is a tervezettnél jóval magasabb államháztartási hiány okán.

Az ország 4,4 százalékos GDP-arányos deficittel tervezte meg az idei költségvetést, de már az első negyedév után kétségessé vált, hogy tartható-e a hiánycél. A kormány azóta halogatja a deficit mérséklését célzó intézkedésekről szóló döntést. „Ha nem hozzuk meg ezeket az intézkedéseket, ugyanolyan helyzetbe kerülhetünk, mint 2010-ben” – figyelmeztetett apénzügyminiszter a Digi24.ro portálnak adott tegnapi interjújában.

A pénzügyminiszter már a lemondásával fenyegetőzött a napokban, állítása szerint azért, mert a kormánykoalíció nem képes dűlőre jutni a szükséges megszorítások ügyében. A pénzügyminiszter szerint katasztrofális következményekkel járhat, ha a bukaresti kormány nem lép.

Boloș kijelentette: Ha a kormány nem vezeti bemihamarabb a megszorító intézkedéseket, a költségvetési hiány az évvégére a GDP 6,87 százalékára nőhet.